Prețul petrolului WTI, referința pe piața americană, a ajuns, marți, la cel mai redus nivel din 2011, după ce a înregistrat în ultimele săptămâni o scădere de 2,53%. Prețul petrolului a început să scadă de la finalul lunii iulie, potrivit Business Insider.
Acțiunile Arabiei Saudite, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, ar fi cele care au dus la scăderea accentuată a petrolului. Gigantul petrolier controlat de stat – Saudi Aramco – a scăzut prețurile pentru cumpărătorii americani, crescându-le în același timp pentru clienții din Asia și din Europa. Compania nu a oferit o explicație clară pentru modificările de preț, dar specialiștii din domeniu cred că hotărârea a fost luată pentru a menține intact locul Arabiei Saudite în sector.
FOTO: Business Insider
Dacă arabii nu sunt dezavantajați în prezent de scăderea prețului petrolului, state precum Venezuela, Iran și Rusia devin vulnerabile. Venezuela ar avea nevoie, spre exemplu, de o dublare a prețului petrolului pentru echilibrarea bugetului.
Efectele scăderii prețului barilului de petrol se observă deja în Rusia. Bugetul de stat al Rusiei se bazează pe veniturile obținute din taxele pe exporturile de petrol. Situația este atât de gravă pentru ruși încât ministrul Finanțelor a anunțat că draft-ul bugetului ajuns recent în fața Parlamentului, care presupune că prețul mediu al petrolului va fi de circa 100 de dolari pe baril în perioada 2015-2018, este bazat pe „o realitate economică alternativă”.
Oficialii de la Kremlin pot satisface angajamentele curente de cheltuieli doar cu petrolul ajungând la un preț de 90 de dolari pe baril, iar orice preț mai mic va forța guvernul de la Moscova să crească împrumuturile sau să taie din cheltuielile planificate.
Moneda națională a Rusiei, rubla, a atins săptămâna trecută un minim istoric în raport cu dolarul și cu euro, la doar o zi după ce a înregistrat cea mai scăzută rată de schimb de la introducerea monedei europene în circulație.
Probleme pot avea din cauza scăderii prețului petrolului și state europene, cum ar fi Norvegia. Activitățile cu petrol și gaze reprezintă pentru un sfert din economie și sunt principalele surse de venit ale Fondului suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume, evaluat la circa 840 de miliarde de dolari, conform Ziarul Financiar.